AKTIVNOSTI

Avanturistički Vis: puno više od mora i sunca

Zaista rijetko ćete se naći na otoku veličine Visa s tako puno prirodnih fenomena, izvornih tradicija, povijesnih tajni i legendi koje čekaju da ih otkrijete. Bilo da ste ljubitelj prirode ili vas zanimaju bogata povijest i kultura, sigurno imate što istraživati po otoku. Ne želimo vam pokvariti zadovoljstvo otkrivanja, samo ćemo vas zaintrigirati s nekoliko ideja.

 

Aktivnosti u prirodi: morem, kopnom i zrakom
 

Jedrenje na gajeti falkuši

Možda najposebnije iskustvo na moru. Falkuša je tradicijski ribarski drveni brod s latinskim jedrom kojim su komiški ribari stoljećima ribarili na otvorenom moru sve do Palagruže. Dan proveden na tom jedinstvenom brodu vratit će vas u prošlost i istovremeno pružiti nezaboravan doživljaj lokalnog ambijenta, broda i mora.  Saznajte više o jedrenju na falkuši.

 

Festival mora Rota Palagruzona

Regata tradicijskih brodova od Komiže do Palagruže održava se svakog ljeta s ciljem da se obnovi duh jedinstvene povijesne regate ribarskih gajeta falkuša i spasi od zaborava maritimna tradicija koja je trajala stoljećima. Regata je natjecateljskog karaktera, ali možete sudjelovati kao gosti.

 

Ronjenje

Komiža ima tri ronilačka kluba i podmorje bogato potopljenim brodovima i avionima, podvodnim špiljama, koraljnim zidovima i morskim stvorenjima. Za detalje o tečajevima i izletima provjerite linkove Issa Diving CenterManta Diving Komiža B-24 Diving Center.

 

Pješačenje

Planinarsko društvo HPD Hum brine o stazama na otoku koje vas iz Visa i Komiže vode prema najljepšim mjestima kao što su Hum, Sv. Bjož, Barjoška, Dragodid, Oključna i mnoga druga. Na otoku Visu dosad je uređeno i markirano šest  planinarskih staza. Za više detalja o stazama HPD Hum Vis.

 

Military ture

Ako vas zanima nedavna vojna prošlost otoka Visa, imate jedinstvenu priliku istražiti zaista impresivne ostatke topovskih i raketnih baza, labirinte podzemnih tunela kao i najveći nadzemni morski tunel za vojne brodove i podmornice. Vis je u drugoj polovini XX. stoljeća bio utvrđeni vojni otok u svojevrsnoj izolaciji. Titova špilja također je dio novije vojne povijesti. Detalji o izletu s vodičem agencije Alternatura.

 

Adrenalinske aktivnosti: Penjanje po stijenama, Abseiling, Paragliding  

Penjanje na Crvene stijene iznad Komiže je prava avantura. Stijene su markirane sa 17 penjačkih ruta kako za početnike tako i za iskusne penjače. Na istoj lokaciji moguć je i abseiling.

Otok Vis je jedini hrvatski otok s registriranim letjelištem za paragliding. Komiža i najveće brdo Hum (587 m) sa svojom mediteranskom klimom nude 200 letivih dana u godini. Leti se satima iznad Visa i Komiže, nad morem i pored kamenih litica. Letenje iznad pučinske Palagruže nećemo ni pokušati opisivati…  

Saznajte više o adrenalinskim aktivnostima.

 

Izleti brodom na pučinske otoke Geoparka Viški Arhipelag 

Iako možete izabrati i adrenalinske izlete brzim gumenjacima do udaljenih pučinskih otoka, mi vam preporučujemo ležerniju varijantu: cjelodnevne ili višednevne plovidbe klasičnim brodom ili drvenim jedrenjakom. 

Za jednodnevne izlete na Biševo, Brusnik i Svetac birajte Ames Trips – lokalna obitelj posvećena svojim gostima koja će kuhati za vas i na čijem brodu AMES ćete se odlično zabaviti. 

Za višednevne plovidbe (a možete kombinirati pučinske otoke Biševo, Brusnik, Svetac, Jabuku, Palagružu i Sušac) preporučujemo drveni jedrenjak ODISSEUS na kojem možete  prespavati (Eleonora Adventures, kapetan Darko Zanki) a i jedrenje i ribolov su opcije.

Insulae

apartmani

Sanja Kordić

Dr. Ante Starčevića 27

21485 Komiža | Hrvatska

Tel: +385 21 713 029

Mob: +385 91 560 4200

E-mail: info@insula-vis.com


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/insula485/public_html/wp-includes/functions.php on line 5427